İşsizlik Sigortası Kanunu’nda; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabileceği düzenlenmiştir. Ayrıca, sürenin 6 aya kadar uzatılması hususunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir.
Kısa çalışma halinde mesai saatleri, işin niteliğine ve işyerinin şartlarına göre işveren tarafından belirlenmektedir.
Yasal düzenlemede belirtilen süre içerisinde, işçilerin ücretleri ve sigorta primlerinin kısmen devlet tarafından karşılanması imkanı getirilmiş; böylece işverenin mali yükünün hafifletilmesi amaçlanmıştır. Virüs salgını nedeniyle faaliyetleri kısmen veya tamamen duran ve çalışma süreleri kısalan işyerleri yönünden de, gerekli şartların yerine getirilmesi halinde, bu yasal düzenlemeden faydalanılması mümkündür.
Kısa çalışma uygulamasından faydalanabilmek için; işveren tarafından İŞKUR’a başvuru yapılması, virüs salgını nedeniyle işyerinin önemli ölçüde etkilendiği ve çalışmaların kısmen veya tamamen durdurulmak zorunda kalındığı hususunun belgelendirilmesi, kısa çalışma talep formu ve sigortalı işçi listesinin sunulması gerekmektedir. Ayrıca, sigortalı işçilerin son 60 gün ve son 3 yılda toplam 450 günlük sigorta primlerinin ödenmiş olması şartı aranmaktadır.
Başvurunun e-posta yolu ile yapılması mümkündür. Başvuru, İŞKUR tarafından yapılacak inceleme ve denetim neticesinde, gerekli şartların varlığı halinde onaylanmaktadır.
Kısa çalışma yapan işveren, işçilerin çalışma sürelerine ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi halinde ibraz etmek zorundadır.
Ayrıca, işyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde, İş Kanunu’nda yer alan ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller haricinde herhangi bir sebeple işçi çıkarılmaması gerekmektedir.
Kısa çalışma uygulamasına sebep olan halin sona ermesi veya sürenin dolması nedeniyle normal çalışmaya dönülmesi için, en geç 6 gün önceden İŞKUR’a ve işçilere yazılı bildirimde bulunulması gerekmektedir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.