Denkleştirme Çalışmaları Uygulaması

İş Kanunu’nda, çalışma süreleri haftalık en çok 45 saat olarak düzenlenmiş ve bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılması öngörülmüştür. İşyerinde haftalık 45 saatlik
çalışma süresinin aşılması halinde ise, işverene fazla çalışma ücreti ödeme yükümlülüğü getirilmiştir.

Yasal düzenlemede ve yönetmelikte; işyerinde, en fazla 2 ay süre boyunca, belirlenecek çalışma günlerinde, normal çalışma süresinin üzerinde çalışma yapılabileceği düzenlenmiştir. Bu şekilde, iş ve sektör durumuna göre belirli dönemlerde yoğun çalışma yapılması ihtiyacı duyan işverenlere imkan tanınmıştır.

Ancak bu şekilde çalışma yapılabilmesi için; uygulama kapsamında olacak işçilerden yazılı onay alınması, günlük çalışma sürelerinin 11 saati geçmeyecek şekilde belirlenmesi ve 2 aylık toplam çalışma süresinin haftalık ortalamasının da 45 saati geçmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bu şekilde, 2 aylık süreçte, fazla çalışılan günlerle az çalışılan günlerdeki çalışma sürelerinin denkleştirilmesi öngörülmüştür.

Ayrıca, hafta tatili günleri denkleştirme çalışması uygulaması dışında olup, her halükarda hafta tatilinde çalışma yapılmaması gerekmektedir.

Denkleştirme çalışması yapılan süre boyunca, günlük çalışma süresinin 11 saati ve ortalama haftalık çalışma süresinin 45 saati geçmemesi halinde, işçinin fazla çalışma ücreti talep hakkı bulunmamakta olup; belirtilen sürelerin aşılması halinde ise fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Belirtilen 2 aylık sürenin toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar uzatılması mümkündür. Ayrıca, 2 aylık sürenin dolması ancak ihtiyacın devam etmesi veya daha sonra farklı bir zamanda tekrar ihtiyaç duyulması halinde, uygulama kapsamında olacak işçilerden yine yazılı onay alınmak suretiyle 2 aylık denkleştirme çalışması yapılması mümkündür. Bu süreler sabit olup, herhangi bir işçinin hastalık, yıllık izin veya başkaca bir sebeple çalışmadığı günler nedeniyle uzatılması mümkün değildir.

Bu çalışmanın, tüm işyerinde uygulanması zorunlu olmayıp, sadece belirli bölümlerde ve belirli işçiler hatta tek bir işçi yönünden dahi uygulanması mümkündür. Ancak uygulamanın kapsamı belirlenirken, işin gereklerine göre ve eşit davranma yükümlülüğüne uygun davranılması gerekmektedir.

18 yaşını tamamlamamış işçilerin, sağlık durumunun uygun olmadığı doktor raporu le belgelenen işçilerin ve gebe, yeni doğmuş bebeği olan veya emziren işçilerin denkleştirme çalışması uygulamasına dahil edilmesi mümkün değildir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.