İşçinin Tutuklanması Halinde İş Akdinin Durumu

İş Kanunu’nda; işçinin herhangi bir suçtan dolayı gözaltına alınması veya tutuklanması halinde, bu nedenle oluşan devamsızlığın, işçinin kıdemine göre öngörülen yasal ihbar süresini aşması durumunda, işverenin iş akdini haklı nedenle feshedebileceği öngörülmüştür.

Buna göre, oluşan devamsızlığın; işçinin kıdem süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay – 1,5 yıl arası ise 4 hafta, 1,5 – 3 yıl arası ise 6 hafta, 3 yıldan fazla ise 8 haftayı aşması durumunda, iş akdi, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine gerek olmaksızın feshedilebilmektedir.

İşçinin gözaltı ve/veya tutuklulukta geçirdiği süre boyunca iş akdi askıda sayılmakta olup; işverenin bu süreçte işçiye maaş ödemesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ayrıca, işçinin gözaltı ve/veya tutuklulukta geçirdiği sürelerin, bordoda, bu duruma ilişkin kod belirtilmek suretiyle çalışılmayan gün olarak gösterilmesi ve prim hesabında çalışılan günlerin sayısının esas alınması gerekmektedir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.