Borçlar Kanunu’nda, kira sözleşmelerinin feshi ve kiralananın tahliyesine ilişkin şartlar ve usuller, çoğunlukla kiracı lehine olacak şekilde düzenlenmiş, sözleşme süreli olsa dahi bu sürenin kiracının aksi yönde iradesi olmadığı takdirde uzaması öngörülmüş, kiraya verenin fesih ve tahliye talep etme hakları sınırlandırılmıştır.
Ancak, yasal düzenlemede, kiracıdan geçerlilik şartlarını taşıyan bir tahliye taahhütnamesi alınması halinde, kiraya verenin, taahhüt edilen tarihte, başkaca bir şart aranmaksızın kiralananın tahliye edilmesini talep etme hakkı öngörülmüştür.
Buna göre; taahhütnamenin düzenleme tarihinin kira sözleşmesinden sonraki bir tarih olması, kiracı veya bu hususta özel yetkisi bulunan vekili tarafından serbest iradeyle verilmesi, yazılı şekilde düzenlenmesi ve tahliye edilecek tarihin gün-ay-yıl olarak açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Kiralanan konutun aile konutu olarak kullanılıyor olması halinde, tahliye taahhütnamesinin geçerliliği, kiracının eşinin de muvafakatine bağlı olup; bu durumda mutlaka kiracının eşinden de muvafakat alınması önemlidir.
Kiracının taahhüt ettiği tarihte kiralananı tahliye etmemesi halinde, kiraya verenin, 1 ay içerisinde icra takibi başlatarak veya dava açarak taşınmazın tahliyesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.