Kira Bedelinin Dava Yolu İle Tespiti

Kira sözleşmelerinin yenileme dönemlerinde bedelde uygulanacak artış oranı, yasal düzenlemelerle belirlenmiş ve sınırlanmıştır. Ancak artış oranına ilişkin bu yasal sınırlama, sözleşmenin imzalanmasından itibaren 5 yıllık süre için öngörülmüştür.

Borçlar Kanunu’nda, kira sözleşmesinin 5 yılı doldurması durumunda ve sonraki dönemlerde de yine 5’er yıllık periyotların sonunda, kiraya verenin, dava yolu ile mahkemeden kira bedelinin belirlenmesini talep etme hakkı öngörülmüştür. Buna göre; kiraya verenin, en geç yeni kira dönemi başlamadan 30 gün önce dava açmak veya bu sürede kiracıya ihtarname gönderip yeni kira dönemi içinde dava açmak şartıyla; kira bedelinin, yeni kira dönemi başından itibaren geçerli olmak üzere, mahkemece belirlenmesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Dava açılmadan önce, arabuluculuk başvurusu yapılması zorunludur.

Dava açılması durumunda, kira bedeli, mahkemece; güncel ekonomik koşullar, paranın alım gücü, taşınmazın durumu ve özellikleri, emsal nitelikteki taşınmazların kira bedelleri gibi kriterler dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu durumda, dava konusu yeni kira döneminde, mahkemece yukarıda belirtilen kriterlere göre tespit edilecek kira bedeli uygulanmakta; sonraki dönemlerde de, kira bedeli yine her yeni dönem başında yasal sınırı aşmamak şartıyla arttırılmaya devam etmektedir.

Kira bedelinin belirtilen 5’er yıllık periyotlarda mahkemece tespit edilmesi için yasal düzenlemede öngörülen dava açma veya ihtar gönderme sürelerine ve usulüne uyulması önem arz etmekte olup; süresinde veya usulüne uygun şekilde işlemin yapılmaması halinde, hak kaybına uğranma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, sürecin doğru şekilde yürütülmesi ve neticelendirilmesi için, hukuki destek alınması da önem arz etmektedir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.