Elektronik Tebligatla İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mahkemelerce, icra dairelerince, noterlerce ve vergi daireleri, sigorta müdürlükleri gibi resmi kurumlarca, şahsınızın veya şirketinizin adresine bir tebligat yapıldığında, tebligata konu dosya veya işlemle ilgili takip edilmesi gereken hukuki veya idari süreçler başlamaktadır. Bu süreçlerde tarafınızca tebligat üzerine yapılması gerekecek işlemler, mahiyetine göre çeşitli sürelere tabi olup; tebligatın yapılmasından itibaren öngörülen yasal süresinde yapılmayan bir işlem nedeniyle, esasen haklı olunan bir konuda dahi telafisi mümkün olmayan hak kayıpları yaşanabilmektedir.

Bilindiği üzere, tebligatlar klasik posta gönderimi şeklinde yapılmakta iken; Tebligat Kanunu’nda yapılan değişiklik ve bu hususta yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği düzenlemeleriyle, tebligatların artık UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) ile elektronik yolla yapılmasına başlanmış ve bu hususta çeşitli zorunluluklar ve yükümlülükler getirilmiştir. Buna göre, UETS kapsamında olan şahıslar ve şirketlerin, sisteme dahil olarak elektronik tebligat adresi ve şifresi almaları gerekmektedir.

UETS, çeşitli resmi yazışmalarda kullanılan KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sisteminden farklı ve ayrı bir sistem olup; elektronik tebligatlar KEP adreslerine değil UETS adreslerine gönderilmekte ve takibi bu sistem üzerinden yapılmaktadır.

Yasal düzenleme ve yönetmelikte, UETS kapsamındaki şahıslara ve şirketlere, yalnız bu sistem üzerinden elektronik ortamda tebligat yapılacağı, klasik posta gönderimi ise yapılmayacağı belirtilmektedir. Yine yasal düzenleme ve yönetmelik gereği, UETS adresine yapılan tebligatlar, muhatabı tarafından sisteme hiç giriş yapılmamış ve dolayısı ile görülmemiş ve okunmamış olsa dahi, tebligatın gönderildiği tarihten itibaren 5. günün sonunda muhatabı tarafından görülmüş ve okunmuş kabul edilmekte ve tebligatın içeriğine göre muhatap tarafından yapılması gereken işlemler için öngörülen yasal süreler bu 5. günün sonundan itibaren işlemeye başlamaktadır. Bu nedenle, olası hak kayıplarının önlenmesi için, UETS kapsamındaki şahıs ve şirketlerin, bu sistemi sürekli takip etmesi ve gönderilen bir elektronik tebligat bulunup bulunmadığını kontrol etmesi gerekmektedir.

Tarafınıza klasik posta gönderimi veya UETS ile elektronik yolla herhangi bir tebligat yapılması halinde, tebligatın içeriğine ve mahiyetine göre yapılması gereken işlemlerin süresinde ve usulüne uygun şekilde belirlenmesi ve hukuki veya idari süreçlerin takibi için hukuki destek alınması da önem arz etmektedir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.