Kira Sözleşmelerinde Uygulanacak Bedel Artış Oranı

Kira sözleşmeleri genellikle başta 1 yıl süre için düzenlense de, gerek sözleşmenin niteliği gerekse de yasal zorunluluklar nedeniyle, kira ilişkisi uzun yıllar sürmekte ve her kira dönemi başında kira bedelinin arttırılması gündeme gelmektedir.

Kira sözleşmesinin süresinin uzaması durumunda, bedelde uygulanacak artış oranının şartları ve sınırları yasal düzenlemeyle belirlenmiştir. Borçlar Kanunu’nda, yıllık kira artış oranının, bir önceki kira yılındaki 12 aylık TÜFE ortalamasını geçemeyeceği öngörülmüş olup; tarafların, sözleşmede, bu oranı geçmemek şartıyla artış oranını serbestçe kararlaştırmaları da mümkündür. Kira artış oranının sözleşmede açıkça belirtilmemesi ve sonradan da yeni dönemde taraflarca bu hususta anlaşılamaması halinde ise; kira bedeli, dava yolu ile mahkemece, yine bu yasal sınırı geçmeyecek şekilde ve hakkaniyet çerçevesinde belirlenebilmektedir.

Diğer yandan, gerek konut gerekse işyeri kira sözleşmelerinin süresinin 5 yılı doldurması hali ve sonraki 5’er yıllık periyotlar için Borçlar Kanunu’nda yer alan; kira bedelinin güncel ekonomik koşullar, paranın alım gücü, taşınmazın durumu ve özellikleri, emsal nitelikteki taşınmazların kira bedelleri gibi kriterler dikkate alınarak mahkemece belirlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler halen geçerli olup; gerekli şartların oluşması halinde kira bedelinin dava yolu ile tespiti de mümkündür.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.