Günümüzde pek çok alanda kullanılan, ticari işletmelerin faaliyetlerini kolaylaştıran ve vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilgisayar programları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda ‘eser’ olarak tanımlanmış olup; hak sahibinden lisans alınmadan veya alınan lisans kapsamının dışına çıkılarak kullanılması ya da kopyalanması veya çoğaltılması halinde çeşitli hukuki ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür.
Yasal düzenlemeye göre, eser hakkı sahibinin, mahkemeden; lisanssız bilgisayar programı kullanımının tespit edilmesini ve programın rayiç lisans bedelinin 3 katına kadar tazminata hükmedilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca, savcılığa şikayette bulunarak da; işletme bilgisayarlarında arama yapılmasını, lisanssız program bulunduğu tespit edilen bilgisayarlara el konulmasını ve kamu davası açılarak işletme yetkilisinin 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etme hakkı bulunmaktadır.
Bahse konu hukuki ve cezai sorumluluklar, bilgisayar programının ticari amaçla kullanılması hali için öngörülmüş olup; ticari amaçla olmayan kişisel kullanım halinde ise yaptırımlar uygulanmamaktadır.
Diğer yandan, yaptırımların uygulanması için bilgisayarın işletmeye ait olması şartı bulunmamakta olup; ticari işletmede veya işletme faaliyetlerinde kullanılan kişisel bilgisayarlarda lisanssız program tespit edilmesi halinde de hukuki ve cezai sorumluluklar doğmaktadır.
Ayrıca, ticari işletme yetkilisinin bilgisi ve onayı olmasa dahi, çalışanların işletmede ve işletmenin ticari faaliyetlerinde kullandıkları bilgisayarlarda, bu bilgisayarlar işletmeye ait olsun veya olmasın, lisanssız program kullanıldığının tespit edilmesi halinde hukuki sorumluluk ticari işletmeye ait olup; çalışanların bu hususta uyarılması ve bilgisayarların kontrol edilmesi önem arz etmektedir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.