İş Kanunu’nda; hamilelik ve doğum halinde, kadın ve erkek işçi yönünden, ayrı ayrı izin türleri ve süreleri öngörülmüştür.
Yasal düzenlemeye göre, hamilelik sürecinde kadın işçiye periyodik kontroller için uygun sürelerde izin verilmesi gerekmekte olup, bu nedenle ücretinde kesinti yapılması mümkün değildir. Yine, doktor raporu ile gerekli görülmesi halinde, hamile kadın işçinin sağlığına uygun şekilde hafif işlerde çalıştırılması gerekmekte olup, bu halde de ücrette indirim yapılması mümkün değildir.
Yasal düzenlemeye göre, kadın işçilerin, doğumdan önce ve sonra 8’er hafta olarak toplam 16 haftalık analık izni hakkı bulunmaktadır. Çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki izin süresi 10 hafta olup toplam izin hakkı 18 haftadır. Kadın işçinin, isteği halinde ve uygunluğunun doktor raporu ile de onaylanması şartıyla, doğumdan önce 3 hafta izin kullanıp kalan süreyi doğum sonrasındaki izin süresine eklemesi mümkündür. Erken doğum halinde, doğumdan önce kullanılamayan izin süresi, doğum sonrası süreye eklenmektedir. Doğum esnasında veya sonrasında kadın işçinin ölümü halinde, kalan izin süresinin babaya kullandırılması gerekmektedir.
16 veya 18 haftalık analık izni süresince işverenin işçiye ücret ödeme zorunluluğu olmadığı gibi, ödenmesinde engel de yoktur. Bu süreçte, işçiye SGK tarafından ödenek sağlanmaktadır.
Kadın işçinin, ayrıca, çocuk 1 yaşını dolduruncaya kadarki süreçte, günde 1,5 saatlik süt izni hakkı da bulunmakta olup, bu izin nedeniyle ücretinde kesinti yapılması mümkün değildir.
Analık izni süresinin dolmasından sonra, kadın işçinin; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin talep etme hakkı bulunmaktadır. Çoğul doğum halinde bu sürelere 30’ar gün eklenmektedir. Çocuğun engelli doğması halinde ise süre 360 gün olarak düzenlenmiştir. Bu şekilde izin kullanımı halinde, işçiye ayrıca süt izni verilmemektedir.
Kadın işçinin, bunun yerine, yine analık izin süresinin dolmasından itibaren 6 aya kadar süreyle ücretsiz izin talep etme hakkı bulunmakta olup, çalışma hayatında çoğunlukla bu izin hakkı kullanılmaktadır.
Yasal düzenlemeye göre, eşi doğum yapan erkek işçinin de, 5 günlük ücretli izin hakkı bulunmaktadır.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.