İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Süre Sınırı

Son yıllarda yaşanan küresel ekonomik kriz, artan maliyetler ve iç piyasada yaşanan durgunluk gibi faktörler, şirketleri dış piyasaya açılmaya ve ihracata yöneltmiştir. Diğer yandan, mevzuatta, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili birtakım düzenlemeler yapılmış ve bu hususlarda kesin süre şartları getirilmiştir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ uyarınca; ihracat bedellerinin, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunlu tutulmuştur. İhracat işlemlerine konu sözleşmede 180 günden daha fazla vade öngörülmesi halinde ise, satışın vadeli yapıldığını ve vade tarihini gösteren belgelerin bankaya ibraz edilmesi gerekliliği ile birlikte, ihracat bedelinin yurda getirilmesi için, vade bitiminden itibaren 90 gün süre öngörülmüştür.

İhracat yapan şirket tarafından, tebliğ ile belirlenen süreler içerisinde ihracat bedellerinin yurda getirilmemesi ve ihracat hesaplarının kapatılmaması halleri, cezai yaptırıma bağlanmıştır.

Buna göre, öncelikle; aracı bankalar, ihracat bedellerinin yurda getirilmediğinin tespiti ile ilgili vergi dairesi müdürlüklerine veya başkanlıklarına ihbarda bulunmakta; vergi dairesi de hangi gümrük beyannamesine ilişkin ve hangi miktardaki ihracat bedelinin yurda getirilmediğini tespit ederek, ilgililere hesapların kapatılması için 90 gün süre tanıyan ihtarname göndermekte, bu ihtarla verilen süre içerisinde ihracatı yapan şirkete ihracat bedelini yurda getirme ve hesabı kapatma imkanı tanınmaktadır. Bu ihtara uyularak yükümlülüğün süresinde ve eksiksiz şekilde yerine getirilmesi halinde, herhangi bir cezai yaptırım uygulanmamaktadır.

Ancak, vergi dairesi tarafından yapılan ihtara rağmen verilen sürede ihracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde ise; vergi dairesi müdürlüğü veya başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulunmakta, yapılan bu ihbar neticesinde savcılık tarafından ihracat bedellerinin yurda getirilmediğinin tespiti durumunda ihracatı yapan şirkete, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca, yurda getirmekle yükümlü olduğu ihracat bedellerinin % 5’i oranında idari para cezası verilmektedir.

Bu nedenlerle, yaptırımlarla karşı karşıya kalınmaması için, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi prosedürünün doğru şekilde yürütülmesi ve sürelere uyulması önem arz etmektedir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.