Ayıplı Ürün Satımı Halinde Tüketicinin Yasal Hakları

Alışverişlerde en çok yaşanan sorunlardan biri, ürünlerin kısmen veya tamamen ayıplı olmasıdır. Tüketici Kanunu’nda ve Borçlar Kanunu’nda; ayıplı ürün teslimi halinde tüketicinin hak ve yükümlülükleri ile satıcının sorumlulukları düzenlenmiştir.

Satıcının, ürünleri; kararlaştırılan ve objektif olarak sahip olması gereken özelliklerde, eksiksiz, hatasız, hasarsız ve ayıpsız şekilde teslim etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Ürünün; ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında veya reklam ve ilanlarda yer alan özelliklerin tamamını taşımaması, satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesindeki niteliklere aykırı olması, muadili olan malların kullanım amacını karşılamaması, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları tam olarak sağlamaması hallerinde, ayıp söz konusu olmakta ve satıcının sorumluluğu doğmaktadır.

Tüketici, ürünü teslim aldıktan sonra derhal incelemek ve tespit ettiği ayıpları makul sürede satıcıya bildirmek zorunda olup, aksi takdirde haklarını kullanması mümkün değildir.

Üründe olağan bir gözden geçirmeyle tespit edilebilecek nitelikte olmayan bir gizli ayıp söz konusu olması halinde ise, tüketicinin, ayıp ortaya çıktığında derhal satıcıya bildirimde bulunarak haklarını kullanması mümkündür.

Yasal düzenlemeye göre, kendisine ayıplı mal teslim edilen tüketicinin, satıcıdan; ürünü iade ederek bedel iadesi isteme, üründeki ayıpların giderilmesini veya ayıpsız ürünle değiştirilmesini isteme ya da ayıp oranında indirim isteme şeklinde hakları bulunmaktadır.

Hakların kullanılmasına ilişkin dava zamanaşımı süresi ürünün teslim tarihinden itibaren 2 yıl olup, bu sürenin geçirilmesi halinde hak kaybı yaşanması ihtimali olduğundan, dikkat edilmesi gerekmektedir. Satıcının ağır kusurlu olması veya hileli davranması halinde ise, bu 2 yıllık zamanaşımı süresi uygulanmamaktadır.

Üründeki ayıp tüketici tarafından bilinerek ve kabul edilerek satış yapılmışsa, satıcının bundan dolayı sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.