Maaş Haczi Uygulaması ve İşverenlerin Yükümlülükleri

İcra ve İflas Kanunu’nda; herhangi bir borcu nedeniyle hakkında icra takibi bulunan bir işçi ile ilgili olarak, SGK kayıtları üzerinden tespit edilen işverenlere, işçinin maaş ve ücretlerinden kesinti yapılarak icra dosyasına ödeme yapılması için yazı gönderebileceği düzenlenmiştir.

Yasal düzenlemede, haczin, işçinin maaş ve ücretlerinin 1/4’ü üzerinde uygulanacağı öngörülmüş olup; söz konusu icra takibinde borç sebebinin nafaka olması halinde ise bu sınır olmaksızın maaş ve ücretlerden işçinin ödemekle yükümlü olduğu aylık nafaka tutarı kadar kesinti yapılacağı belirtilmiştir.

İşveren; bu hususta gönderilen yazının tebliğinden itibaren 1 hafta içerisinde icra dosyasına işçinin maaş ve ücret miktarları ile haczin işlendiğini bildirmekle ve haczedilen tutarları da borç bitinceye kadar her ay icra müdürlüğünün banka hesabına yatırmakla yükümlüdür.

İşçi için birden fazla icra dosyasından maaş haczi yazısı gönderilmesi halinde, bunların sıraya konulması gerekmekte olup; bir dosyanın borcu tamamen bittikten sonra sıradaki dosyaya geçilebilmektedir. Bu durumda, icra dosyasına yapılacak bildirimde, sıra durumunun ve önceden haciz uygulanan icra dosya bilgilerinin da belirtilmesi gerekmektedir. Ancak konusu nafaka alacağı olan icra dosyalarında ise, sıraya girme söz konusu olmayıp; öncelikli olarak nafakaya ilişkin icra dosyasına ödeme yapılması, sonrasında işçinin kalırsa bakiye maaş ve ücretinden 1/4 oranında kesinti yapılarak varsa ilk sıradaki normal icra dosyasına ödeme yapılması gerekmektedir.

İcra dosya borcu bitmeden önce işçinin herhangi bir nedenle işten ayrılması halinde, bu durumun da icra dosyasına bildirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, icra dosya borcu bitmeden önce işçinin işten ayrılması ve işçinin ihbar ve/veya kıdem tazminatına hak kazanması halinde, hak kazandığı tazminatların miktarlarının da icra dosyasına bildirilmesi ve bakiye borç miktarına göre yine 1/4’lük sınır olmaksızın tutarların icra dosyasına yatırılması gerekmektedir.

İşverenin haciz uygulaması gereğince icra dosyasına yatırmakla yükümlü oldukları tutarları eksiksiz şekilde ödememesi halinde, bu tutarlar nedeniyle alacaklıya karşı sorumluluğu bulunmakta olup; alacaklının, herhangi bir mahkeme kararına gerek olmaksızın, icra müdürlüğünden, bu tutarlar için doğrudan işverenin mal varlığına ve banka hesaplarına haciz uygulanmasını ve doğrudan işverenden tahsilat yapılmasını talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle, maaş haczi uygulamasının düzenli şekilde takip edilmesi, kesintilerin zamanında ve doğru tutarlarda yapılarak icra müdürlüğünün banka hesabına eksiksiz şekilde yatırılması önemlidir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.