Ticari alışverişlerde en çok yaşanan sorunlardan biri, ürünlerin kısmen veya tamamen ayıplı olmasıdır. Satıcının, ürünleri, anlaşma şartlarına uygun şart ve özelliklerde, eksiksiz, hatasız, hasarsız ve ayıpsız şekilde teslim etme yükümlülüğü bulunmakta olup, aksi takdirde alıcıya karşı yasal sorumluluğu bulunmaktadır.
Ticaret Kanunu’nda ve Borçlar Kanunu’nda; ayıplı ürün teslimi halinde alıcının hak ve yükümlülükleri ile satıcının sorumlulukları düzenlenmiştir.
Yasal düzenlemede, alıcıya, ürünleri inceleme ve varsa ayıpları satıcıya bildirme yükümlülüğü öngörülmüştür.
Buna göre, alıcının; ürünlerde açıkça görülebilen nitelikteki ayıpları teslimden itibaren 2 gün içerisinde, olağan bir inceleme sonucu tespit edilebilecek nitelikteki ayıpları ise bu incelemeyi yaparak veya yaptırarak teslimden itibaren 8 gün içerisinde satıcıya bildirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, alıcının haklarını kullanması mümkün olamamaktadır.
Üründe olağan bir inceleme ile tespit edilmesi mümkün olmayan, zamanla veya kullanımla ortaya çıkabilecek gizli bir ayıp bulunması halinde ise 2 ve 8 günlük süreler geçmiş olsa dahi, satıcıya derhal bildirimde bulunmak şartıyla hakların kullanılması mümkündür.
Ayıp bildiriminin mutlaka noter aracılığıyla gönderilecek ihtarname, taahhütlü mektup, telgraf veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta yoluyla yapılması gerekmektedir.
Yasal düzenlemeye göre, kendisine ayıplı mal teslim edilen alıcının, satıcıdan; ürünleri iade ederek bedel iadesi isteme, ürünlerdeki ayıpların giderilmesini veya ayıpsız ürünlerle değiştirilmesini isteme, ayıp oranında indirim isteme şeklinde hakları bulunmaktadır. Hakların kullanılmasına ilişkin dava zamanaşımı süresi ürünün teslimin tarihinden itibaren 2 yıl olup, bu sürenin geçirilmesi halinde hak kaybı yaşanması ihtimali olduğundan, dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.