Borçlar Kanunu’nda, alacağın üçüncü kişiye devredilebileceği düzenlenmiş ve belirli şartlar öngörülmüştür.
Yasal düzenlemeye göre, alacaklının, borçlu ile aralarında devir yasağı öngörülmüş bir sözleşme bulunmadıkça, alacağını, borçlunun rızasına gerek olmaksızın, üçüncü kişiye devretmesi mümkündür. Devrin geçerli olması için, alacağı devreden ve devralan arasında yazılı şekilde yapılması zorunludur. Devir alınan alacağın tekrar üçüncü kişilere devri mümkündür. Alacakla birlikte, işlemiş faizler de devredilmiş sayılmaktadır.
Devredenin, devredilen alacakla ilgili sözleşme, senet ve sair alacağın ispatına yönelik her türlü belgeyi ve bilgiyi devralana verme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Devrin bir edim karşılığında yapılması halinde, devredenin, alacağın varlığını ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti ettiği kabul edilmektedir. Bu durumda, devralan, alacağı borçludan tahsil edememesi halinde, devredenden; devir karşılığında ifa ettiği edimin faiziyle birlikte geri verilmesini ve alacağın tahsili için yaptığı giderlerin ödenmesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Devir herhangi bir edim karşılığı yapılmaması halinde ise, devredenin garanti sorumluluğu bulunmamaktadır.
Alacağın devredildiği hususunda borçluya bildirimde bulunulması devrin geçerliliğini etkilememekte ise de; alacağın devredildiği kendisine bildirilmeyen borçlu, devreden alacaklıya ödeme yapması halinde borçtan kurtulacağından, alacağı devralanın hakkının korunması bakımından bildirimin yapılması önem arz etmektedir.
Ayrıca, borçlunun, devir konusu alacakla ilgili olarak, devri öğrendiği tarih itibariyle devreden alacaklıya karşı sahip olduğu tüm itiraz ve savunma haklarını, devralan alacaklıya karşı ileri sürmesi mümkündür.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.