Çek ve Senetlerde Tahrifatın Sonuçları

Ticari faaliyetlerde sıklıkla kredi veya ödeme aracı olarak kullanılan kıymetli evrak vasfındaki çek ve senetler, alacağın varlığı hususunda güçlü bir ispat vasıtası niteliği taşıdığı gibi, öngörülen özel icra usulleri uyarınca da daha alacağın daha hızlı ve etkili şekilde tahsilini mümkün kılmaktadır. Ancak çek ve senetlerin bu özelliklerinden yararlanılabilmesi için yasal düzenlemelerde öngörülen şartları eksiksiz şekilde taşıması, ayrıca metin üzerinde tahrifat bulunmaması gerekmektedir.

Ticari hayatta, çek veya senedin düzenlenmesi esnasında veya sonrasında, çeşitli sebeplerle, metinde değişiklik veya düzeltme yapma ihtiyacı doğmaktadır. Bu husus, genellikle düzenleme esnasında hatalı yazım veya sonrasında bedelin değiştirilmesi ya da vadenin ötelenmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Yasal düzenlemede, çek veya senet metninde, tarafların karşılıklı anlaşması ile değişiklik yapılabileceği öngörülmüştür. Buna göre, değişikliğin çek veya senedin kıymetli evrak vasfını ve geçerliliğini etkilememesi için, borçlu tarafından paraf atılarak imzalanması gerekmektedir.

Çek veya senet üzerinde borçlu tarafından imzalanmadan yapılan değişiklikler tahrifat olarak kabul edilmekte ve kıymetli evrak vasfını ortadan kaldırmaktadır. Bu durum icra hukuku yönünden alacağın tahsilini zorlaştırdığı gibi, ceza hukuku yönünden de tahrifatı yapan ve tahrifatlı çeki veya senedi kullanan kişiler bakımından resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle 2-5 yıl arasında hapis cezası riskini ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca, çek veya senet ciro yoluyla el değiştirmişse, metinde sonradan yapılan değişikliğin cirantalara karşı da ileri sürülebilmesi için, cirantaların da imzalarının alınması gerekmekte olup, aksi takdirde değişiklik cirantalar yönünden geçerli olmamakta ve cirantalar kendi ciro imzalarının bulunduğu andaki metne göre sorumlu olmaktadır.

Çek veya senet bedelinin rakamla ve yazıyla farklı yazılmış olması hali ise, üzerlerinde değişiklik yapılmamış olması şartıyla tahrifat sayılmamakta olup; yasal düzenlemeye göre bu durumda yazıyla yazılan bedel geçerli kabul edilmektedir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.