Çek, özellikle ticari hayatta büyük öneme sahip olan, yaygın bir ödeme aracıdır. Çekler genellikle vadeli olarak ileri tarihli şekilde düzenlenmesinden dolayı, keşide tarihi geldiğinde, bankada kısmen ya da tamamen karşılığının çıkmama riski ortaya çıkmaktadır.
Karşılıksız kalan çek bedelinin, icra takibine konularak hukuki yolla tahsili mümkün ise de; keşidecisi şirket olan çeklerde, icra ve haciz işlemleri, sadece keşideci şirketin tüzel kişiliğine ait mal varlığı ile sınırlı olarak yapılabildiğinden; bir başka deyişle, şirketin yetkililerinin ve ortaklarının çek borcundan dolayı şahsi mal varlıkları ile hiçbir şekilde hukuki sorumlulukları bulunmadığından; yeterli mal varlığı ve tahsil kabiliyeti olmayan şirketler aleyhine yapılan icra takipleri sonuçsuz kalabilmektedir. Bu durum, alacaklı tarafın mağduriyetine ve nakit akışının aksamasına sebep olmaktadır.
Ancak, düzenlenen çekin ön yüzüne, çeki veren şirket yetkilisinin ve/veya ortağının ya da herhangi bir üçüncü kişinin kişisel kefaleti anlamına gelen ‘aval’inin alınması; böylece çek bedelinin ödenmesine ilişkin hukuki sorumluluğunun, artık sadece ilgili şirkete değil, aval veren kişi ya da kişilere de yükletilerek alacağın teminat altına alınması ve tahsil kabiliyetinin arttırılması mümkündür.
Bunun için, aval verecek kişinin, çekin ön yüzüne, ‘Avalimdir’ veya ‘Aval içindir’ şeklinde bir ibareyle şahsen imza atması yeterlidir. Bu şekilde, çek bedelinin ödenmemesi durumunda, aval veren kişi, borçtan dolayı, keşideci şirketle birlikte, kendi şahsi mal varlığı ile sorumluluk altına girmiş olmaktadır.
Bu nedenlerle, çek bedellerinin ödenmemesi ve borçlu şirketlerin yeterli mal varlığının da olmaması halinde, riskin azaltılması ve tahsilat imkanlarının arttırılması için, aval alınması önemlidir.
Borca karşılık ödeme aracı olarak senet düzenlenmesi halinde de, aynı durumun sağlanması; senedin ön yüzüne, şirket yetkililerinin ve/veya ortaklarının, şahsi olarak kefil sıfatıyla imzalarının alınmasıyla mümkün olup; senetlerde de bu şekilde kefalet alınması önemlidir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.