Evlat Edinme Halinde İşçinin Yasal İzin Hakları

İş Kanunu’nda; 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçi için, çeşitli izin türleri ve süreleri öngörülmüştür.

Yasal düzenlemeye göre, evli olanların evlat edinmesi halinde eşlerden birinin veya bekar olarak evlat edinme halinde ise evlat edinen işçinin, çocuğun fiilen tesliminden itibaren 8 haftalık izin hakkı bulunmaktadır.

Bu izin süresince işverenin işçiye ücret ödeme zorunluluğu olmadığı gibi, ödenmesinde engel de yoktur. Ancak bu süreçte işçiye SGK tarafından ödenek de sağlanmamaktadır.

8 haftalık evlat edinme izni süresinin dolmasından sonra, evli olanların evlat edinmesi halinde eşlerden birinin veya bekar olarak evlat edinme halinde ise evlat edinen işçinin; birinci evlat edinmede 60 gün, ikincisinde 120 gün, sonrakilerde ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin talep etme hakkı bulunmaktadır.

Bunun yerine, yine evlat edinme izni süresinin dolmasından itibaren 6 aya kadar süreyle ücretsiz izin talep etme hakkı da öngörülmüş olup, çalışma hayatında çoğunlukla bu izin hakkı kullanılmaktadır.

Ayrıca, evli olanların evlat edinmesi halinde, belirtilen yasal izin haklarını kullanmayan diğer eşin de, çocuğun fiilen tesliminden itibaren 3 gün süreyle ücretli mazeret izin hakkı bulunmaktadır.

Yasal düzenlemeye göre, 3 yaşını doldurmuş ve daha büyük yaştaki çocukların evlat edinilmesi halinde işçinin izin hakkı bulunmamakta olup; bu durumda, işçiye, işverence uygun görülmesi halinde belirlenecek süreyle ücretli veya ücretsiz izin verilmesi mümkündür.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.