İş Kazalarında İşverenin Yasal Sorumluluğu

İşçilerin; işyerinde ya da işyeri dışında iş için işverence görevlendirildikleri yerde veya bu yere işverence sağlanan araçla gidip geldikleri esnada meydana gelen ve ölümlerine ya da vücut bütünlüklerinin bedenen veya ruhen zarar görmelerine yol açan olaylar ‘iş kazası’ olarak tanımlanmaktadır.

Yasal düzenlemeye göre, işveren, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup, bu çerçevede; riskleri analiz etmek ve gerekli her türlü tedbiri almak, işçileri eğitmek, bilgilendirmek ve tedbirlere uygun davranmaları hususunda talimatlar vermek,
koruyucu giysi, araç, gereç, alet, teçhizat ve sair ekipmanı vermek ve kullanmalarını sağlamak, işçilerin tedbirlere ve talimatlara uygun davranıp davranmadıklarını denetlemek, işçilere sağlık ve güvenlik yönünden uygun görevler vermek, tüm bu hususlarda yazılı kayıt tutmak zorundadır.

İşverenin, iş kazası nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararlardan dolayı, işçiye veya işçinin kaza sonucu ölümü halinde mirasçılarına karşı, kusuru oranında tazminat sorumluluğu bulunmaktadır.

Ayrıca, kurum tarafından da, iş kazası nedeniyle işçiye veya mirasçılarına sağlanan ödeneklerin tahsili için, yine işverenin kusuru oranında işverene rücu edilmektedir.

Diğer yandan, iş kazaları nedeniyle, asıl işveren, alt işverenin (taşeron) işçilerine karşı alt işverenle birlikte sorumlu olup; bu şekilde çalışılması halinde alt işverenlerin işçileri yönünden de iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin asıl işveren tarafından denetlenmesi ve uygulanmasının sağlanması önem arz etmektedir.

İş kazası nedeniyle işverene karşı açılacak tazminat ve rücu davalarında, iş kazasının gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl zamanaşımı süresi bulunmaktadır.

İşverenin, iş kazaları ile ilgili olarak, belirtilen tazminat sorumluluklarının yanında, cezai sorumluluğu da bulunmaktadır. Buna göre, işveren hakkında, iş kazası neticesinde; işçinin yaralanması ve şikayetçi olması halinde taksirle yaralanmaya neden olma suçundan, işçinin ölümü halinde ise şikayet şartı aranmaksızın taksirle ölüme neden olma suçundan dava açılmakta ve hapis cezasına hükmedilebilmektedir.

İş kazası gerçekleştiğinde, işveren tarafından kolluk kuvvetine derhal ve kuruma ise 3 iş günü içerisinde bildirimde bulunulması gerekmekte olup; kuruma geç bildirim halinde idari para cezası uygulanmaktadır.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.