İş Kanunu’nda, iş akdinin feshedilmesi, belirli şartlara ve usullere tabi tutulmuştur. Yasal düzenlemeye göre; feshin belirli süre öncesinde işçiye bildirilmesi ve bu sürede belirli zamanlarda yeni iş arama izni verilmesi veya bu süreye ilişkin ücretin peşin ödenmesi gerekmektedir.
Ayrıca, işyerinde 30 veya daha fazla işçi çalıştırılıyor olması ve işçinin kıdeminin 6 ay veya daha fazla olması halinde ise; işverenin feshi geçerli bir nedene dayandırılması zorunluluğu da öngörülmüş olup; aksi takdirde feshin geçersizliği ve işçinin işe iadesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Ancak, yasal düzenlemede belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin varlığı halinde, işverene, iş akdini derhal, bildirimsiz ve herhangi bir tazminat ödeme yükümlülüğü de olmadan feshetme hakkı tanınmıştır.
Buna göre; iş sözleşmesi yapılırken işçinin işvereni esaslı bir hususta gerçeğe aykırı bilgi veya belgeyle yanıltması, işçinin işveren veya ailesine hakaret etmesi veya işverene karşı asılsız ihbar ve isnatta bulunması, işçinin başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması, işçinin işverene, ailesine veya başka bir işçiye sataşması, işçinin işyerine sarhoş veya uyuşturucu madde kullanmış şekilde gelmesi veya bu maddeleri işyerinde kullanması, işçinin hırsızlık yapması, işverenin güvenini kötüye kullanması veya meslek sırlarını ortaya atması, işçinin işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi, işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi, işçinin görevlerini kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması halleri, iş akdinin belirtilen şekilde derhal feshi için haklı nedenler olarak öngörülmüştür.
İşverenin iş akdini haklı nedenle derhal fesih hakkı süreye bağlanmış olup; feshe neden olan fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 iş günü ve her halükarda fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kullanılmaması halinde hak ortadan kalkmaktadır. İşçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde ise 1 yıllık süre şartı uygulanmamaktadır.
Ayrıca, işçi tarafından dava açılması halinde feshin haklı nedene dayandığının ispat yükü işverende olup; feshe gerekçe gösterilen olayın ve işçinin fiillerinin işyerinde tutanak altına alınması ve varsa belgelerinin muhafaza edilmesi önem arz etmektedir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.