Bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlar ve bu cihazlarla mail ve whatsapp gibi uygulamalar aracılığıyla çalışanların kendi aralarında, müşterilerle ve ticari faaliyette bulunulan diğer kişi veya firmalarla iletişim kurulması, çalışma hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır.
Ancak bu iletişim araçlarının işçiler tarafından kullanılması ve işverenler tarafından denetlenmesi belirli sınırlamalara tabidir.
İşverenin, işçiye iş gereği teslim edilen cihazların ve bu cihazlardaki program ve uygulamalar ile internetin, sadece mesai saatlerinde ve işle ilgili olarak kullanılmasına yönelik talimat vermesi mümkün olup; bunları işçinin özel yaşamının gizliliğini ihlal etmemek koşuluyla, her zaman denetleme yetkisi de bulunmaktadır.
Yapılan denetim neticesinde talimata aykırı kullanımın tespit edilmesi halinde, işverenin tutanak düzenleyerek ve savunmasını alarak işçiyi uyarma; hatta aykırılığın niteliğine göre belirli durumlarda iş akdini ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hal nedeniyle derhal feshetme hakları bulunmaktadır.
Bu denetleme yetkisi kullanılırken; işçinin özel bilgilerinin, kişisel verilerinin, sosyal medya hesap içeriklerinin, özel yazışmaları gibi özel yaşamını ilgilendiren hususların gizliliğinin ihlal edilmemesine dikkat edilmesi, hukuka aykırı şekilde kaydedilmemesi ve/veya üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerekmektedir. Aksi halde işçiye karşı manevi yükümlülüğü ve/veya cezai sorumluluk doğabilecektir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.