Marka Hakkına Tecavüz Halinde Yasal Haklar

Günümüzde, markalar, ticari işletmelerin en önemli unsurlarından biri haline gelmiş olup, yasal koruma altına alınmıştır.

Marka hakkının kullanılabilmesi ve yasal koruma hükümlerinden yararlanılabilmesi için, markanın Türkiye Patent Ve Marka Kurumu nezdinde tescil ettirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde, tescil başvurusu tarihinden itibaren 10 yıllık yasal koruma sağlanmakta olup, bu sürenin marka tescili yenilenerek 10’ar yıllık sürelerle uzatılması mümkündür.

Sınai Mülkiyet Kanunu’nda; marka sahibinin izni olmaksızın, tescilli marka ile aynı veya benzer herhangi bir işaretin, tescil kapsamındaki veya benzer mal ve hizmetlerde kullanılması ve bu nedenle müşteriler tarafından markaların karıştırılması veya ilişkilendirilmesi ihtimalinin ortaya çıkması, markanın taklit edilmesi veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin kullanılması halleri, marka hakkına tecavüz olarak düzenlenmiştir. Ayrıca; belirtilen şekilde marka hakkına tecavüzde bulunulduğunu bildiği veya bilmesi gerektiği halde bu ürünleri satmak, dağıtmak, pazarlamak, ticari amaçla elde bulundurmak, ithal veya ihraç etmek de yasal düzenlemede marka hakkına tecavüz olarak öngörülmüştür.

Markanın belirli bir sektörde, mal veya hizmette tercih edilir hale gelmesi ve müşteri sayısının artması sonrasında, kötü niyetli kişi veya firmalarca bundan yararlanılarak markanın birebir aynısının, taklidinin veya benzerinin kullanılması suretiyle haksız kazanç sağlama girişimlerine çok sık rastlanmaktadır.

Yasal düzenlemeye göre, marka hakkı sahibinin, marka hakkına tecavüzde bulunulması halinde, mahkemeden; tecavüze konu fiilin tespitini, önlenmesini, durdurulmasını, maddi ve manevi zararlarının tazminini, tecavüze konu ürünlere ve münhasıran bunların üretiminde kullanılan araçlara el konulmasını, el konulan ürün ve araçların mülkiyetinin kendisine verilmesini, ürünler üzerindeki marka işaretlerinin silinmesini veya bu mümkün değilse ürünlerin imhasını, hükmün ilan edilmesini talep etme hakları bulunmaktadır.

Ayrıca, marka hakkına tecavüz fiilleri yasal düzenlemede ayrıca suç olarak da tanımlanmış olup; marka hakkı sahibinin, tecavüzde bulunan kişi veya firma yetkilisi hakkında şikayette bulunarak cezalandırılmasını talep etme hakkı da bulunmaktadır.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.