Sigorta Poliçesinden Yararlanılması

Sigorta ile, bir malvarlığının veya şahsın, ileride gerçekleşebilecek bir risk nedeniyle kısmen veya tamamen zarar görmesi halinde uğranan zararın tazmin edilmesi teminat altına alınmakta olup; günümüzde, ticari işletmeler, muhtemel her türlü riske karşı sigorta yaptırarak, olası zararlara karşı tedbir almaktadır. Başta yangın, deprem, hırsızlık, iş kazası olmak üzere olası birçok riske karşı ticari işletmelerin sigorta yaptırması önem arz etmektedir.

Sigorta poliçelerinin teminat kapsamları, Ticaret Kanunu düzenlemeleri ve Ticaret Bakanlığınca düzenlenen genel şartlar ile sigortacı ile sigortalı arasında anlaşılarak poliçeye yazılan özel şartlar çerçevesinde belirlenmektedir. Bu nedenle, sadece sigorta yaptırmış olmakla yetinilmeyerek poliçe içeriği ve özellikle özel şartlar dikkatli şekilde incelenmeli; hangi hallerin teminat kapsamında olduğu, hangi hallerin teminat kapsamında olmadığı, hangi hallerin gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi halinde ise riskin teminat kapsamı dışında kalacağı gibi hususlara vakıf olunması gerekmektedir. Zira bu şartlara göre, sigortadan yararlanılması mümkün olamamakta veya tazminat tutarı düşebilmektedir.

Yine, sigortalının, sigorta süresince, riski ağırlaştıracak hareketlerden kaçınması gerekmekte olup, aksi takdirde poliçenin iptali ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.

Sigortadan yararlanılabilmesi için; öncelikle sigorta priminin ödenmiş olması, riskin poliçe süresi içinde gerçekleşmesi, riskin poliçede teminat altına alınmış olması ve genel şartlar ile poliçede belirtilen özel şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca; riskin gerçekleşmesi sonrasında, sigortalı tarafından; sigortacıya gecikmeksizin ve poliçede özel bir süre öngörülmüşse o süre içinde bildirimde bulunulması, zararı arttıracak hareketlerden kaçınarak mümkün olan önlemleri alması, sigortacının olayla, zararla ve rücu edilebilecek üçüncü şahıslarla ilgili olarak talep ettiği tüm bilgi ve belgeleri temin etmesi gerekmektedir.

Sigortacı, bildirim üzerine gerekli araştırma ve hasar tespitlerini yaparak, poliçe teminatı ve şartları çerçevesinde zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Sigortacının, hukuka aykırı şekilde, zararı poliçe teminatı ve şartları çerçevesinde karşılamaması veya eksik karşılaması halinde; sigortalının, dava yolu ile talepte bulunma hakkı bulunmaktadır.

Sigortacıdan poliçe kapsamında tazminat talep haklarının kullanılması için zamanaşımı süresi, alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren 2 yıl ve her halükarda olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 6 yıl olarak öngörülmüş olup; iş kazası gibi risklere ilişkin sorumluluk sigortalarında ise zamanaşımı süresi süre 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Sigorta alacağı, kural olarak, sigortaya bildirim yapılmasından itibaren 45 gün sonra muaccel hale gelmektedir.

Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.

UYARI!

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazıları, hazırlandıkları tarihteki güncel mevzuat ve hukuk kurallarına göre düzenlenmiş olup; zaman içerisinde değişim göstermesi mümkün olduğundan, ilerleyen zamanlarda herhangi bir konu ile hukuki bilgi ihtiyacında, doğrudan büromuzla irtibata geçerek güncel bilgi ve profesyonel destek alınması faydalı olacaktır.

İnternet sitemizde yer alan makale ve bilgilendirme yazılarının, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlarımız tarafından yapılan araştırma ve çalışmalarda kullanılması ve yararlanılması mümkün olup; internet sitesi, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve benzeri platformlarda ise yazılı izin alınmaksızın ve açıkça kaynak gösterilmeksizin kullanılması yasaktır.

İnternet sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakları büromuza aittir.