İşçilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde sigorta kayıtlarının yapılması ve primlerinin ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Yasal düzenlemeye göre, işveren, işçi fiilen çalışmaya başlamadan önce, bağlı bulunduğu kuruma işçinin sigorta kaydını yapmakla yükümlüdür. İşçilerin de, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 1 ay içerisinde kuruma bildirimde bulunma hakkı bulunmakta ise de; bu hususta zorunlulukları ve yükümlülükleri bulunmamaktadır.
İşveren tarafından işçinin sigorta kaydının yapılmadığının herhangi bir şekilde tespit edilmesi halinde, kurum tarafından çeşitli yaptırımlar uygulanması öngörülmüştür.
Buna göre, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere, işverenin defter tutma durumuna ve durumun tespit şekline göre, 1 yıl süre ve 1 işçi için, asgari ücretin 26 katından 38 katına kadar para cezası uygulanmaktadır.
Ayrıca, kurum tarafından, geçmişe dönük olarak işçi için işverence ödenmesi gereken prim tutarlarının tamamı, gecikme zammı ve faizi ile birlikte tahsil edilmektedir.
Bunlarla beraber, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverene sağlanan teşvikler de 1 yıl süre ile kesilmektedir.
Çalışma hayatında çeşitli gerekçelerle işçi ile işverenin karşılıklı anlaşması ve işçinin
sigortasız çalışma yönünde açık rızasının olması durumlarıyla karşılaşılmakta ise de; bu durum kurum tarafından yaptırımların uygulanmasını engellememekte olup, her ne sebeple olursa olsun sigortasız işçi çalıştırılmaması gerekmektedir.
Diğer yandan, işçinin sigorta girişinin hiç yapılmaması veya geç yapılması, primlerinin ödenmemesi veya eksik ödenmesi, kayden çıkış-giriş yapılması halleri, işçi yönünden iş akdini haklı nedenle derhal feshetme sebebi oluşturmaktadır. Bu durumda işçinin, ayrıca açacağı dava ile, çalışma süresini tespit ettirme ve eksik primleri işverene tamamlattırma hakkı da bulunmaktadır.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.