İş Kanunu’nda; zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, çalışılmayan bu süreler için daha sonra işçilere telafi çalışması yaptırılabileceği düzenlenmiştir.
Yasal düzenlemede, telafi çalışmasının, bunu gerektiren halin sona ermesinden itibaren 2 ay içerisinde uygulanması öngörülmüşken; tüm dünyada ve ülkemizde de etkisini gösteren virüs salgını nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü durum nedeniyle yapılan 26.03.2020 tarihli kanun değişikliğiyle bu süre 4 aya çıkarılmış ve Cumhurbaşkanı’na bu süreyi iki katına kadar arttırma yetkisi verilmiştir.
Telafi çalışmasının, bu 4 aylık süre boyunca ve çalışılmayan süreler kadar, günde en fazla 3 saat süreyle ve günlük toplam çalışma süresi 11 saati geçmeyecek şekilde uygulanması gerekmektedir.
Ayrıca, telafi çalışması sadece iş günlerinde uygulanabilmekte olup; hafta tatili, genel tatiller, resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılamamaktadır. Telafi çalışması süreleri, fazla alışma sürelerinden sayılmamaktadır.
Tüm dünyada ve ülkemizde de etkisini gösteren virüs salgını, gündelik yaşamla birlikte birçok farklı sektörde ticari faaliyetlerin, üretimin ve çalışmaların da kısmen veya tamamen durmasına yol açmış, birçok işyeri geçici olarak kapatılmış veya çalışma sürelerini azaltmıştır.
Bu durum da yasal düzenlemeye göre işin durmasına sebep olan zorunlu hallerden olup, süreç normale döndükten sonra, yasal düzenlemede belirtilen esaslara göre telafi çalışması yapılması mümkün olacaktır.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.