İşyerlerinde yabancı işçi çalıştırılması, yasal düzenlemelerde belirtilen şartlar çerçevesinde ve izin belgesi alınmak suretiyle mümkün kılınmıştır.
İstihdamda öncelik Türk vatandaşlarında olup, işverenlerin Türk vatandaşı işçi sayısının 1/5’i kadar yabancı uyruklu işçi çalıştırması mümkündür. Ayrıca; işyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL veya brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması gerekmektedir. Çalışacak kişinin aynı zamanda şirketin ortağı olması halinde, ortaklık payının en az %20 ve pay değerinin en az 40.000 TL olması gerekmektedir. Yabancı uyruklu işçiye, yasal düzenlemelerdeki sınırlar dahilinde, çalıştırıldığı işe uygun ücret ödenmesi gerekmektedir.
Bazı meslekler yönünden, yabancı uyruklu işçi çalıştırılması yasal düzenlemelerle yasaklanmıştır. Buna göre, yabancı uyruklu kişilerin; diş hekimi, eczacı, veteriner, hastabakıcı, özel hastanelerde sorumlu müdür, avukat, noter, güvenlik görevlisi, gümrük müşaviri, turist rehberi, Türkiye karasularında olarak çalıştırılması mümkün değildir. Ayrıca; ülkemiz karasuları dahilinde balık, midye gibi deniz ürünlerinin çıkartılması işleri ile dalgıçlık, kaptanlık, tayfalık gibi mesleklerde de yabancı uyruklu işçi çalıştırılması mümkün değildir.
Yabancı uyruklu işçinin, çalışma izni olmadan çalıştırılması yasaktır. Çalışma izni için, işveren tarafından e-bildirge ile Yabancıların Çalışma İzni Otomasyonu’na başvuru yapılması ve işçi ile işverene ilişkin olarak kurum tarafından talep edilen belgelerin sunulması gerekmektedir.
Başvuruda talep edilen belgeler; işçinin iş sözleşmesi, fotoğrafı, pasaportu ve diploması ile işverenin vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, işyeri bilançosu ve işyeri faaliyet belgesidir. Çalışma izninin süresinin dolması halinde, sürenin uzatılması için de aynı prosedür işletilmektedir.
Çalıştırılacak yabancı uyruklu işçinin Türkiye’de olması halinde toplam en az 6 ay süreli ve halen geçerli ikamet izninin bulunması gerekmekte olup; işçinin yurtdışında olması halinde ise önce bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliğine başvurarak referans numarası ve çalışma vizesi alması gerekmektedir.
Bu hususta veya başkaca hukuki konularda danışmanlık ve avukatlık hizmeti için, büromuzla irtibata geçebilirsiniz.